Werkkostenregeling

Werkkostenregeling (WKR); onder de nieuwe Werkkostenregeling (WKR) worden personeelsfeesten gezien als loon voor de werknemer, tenzij u het in de forfaitaire ruimte onderbrengt natuurlijk. In feite is dit dus een verslechtering ten opzichte van de oude situatie, want uw forfaitaire ruimte is beperkt. Deelt u het als loon voor de werknemer in, dan betaalt u er alle daarbij behorende loonbelasting overheen, brengt u het onder in uw forfaitaire ruimte, dan kunt u een personeelsfeest, als vanouds, belastingvrij geven.

Personeelsfeest & Werkkostenregeling

Maar de Belastingdienst heeft een uitzondering op deze regel bedacht. Wanneer u namelijk het personeelsfeest op de werkplek geeft, wordt het vrijgesteld. Dit houdt dus in dat u er geen belasting over betaalt en dat het ook niet ten laste van uw forfaitaire ruimte komt. Het begrip werkplek is in deze zin vrij breed; een plaats waar u arbo verantwoordelijk voor bent. Dit mag dus ook een andere vestiging, kantoor of locatie van uw bedrijf zijn. Geeft u uw feest met meerdere bedrijven, dan splitst u de kosten evenredig naar deelnemende werknemers op.

 

Feesten op externe locaties moeten dus wel als loon worden beschouwd, of in de forfaitaire ruimte worden ingedeeld. Maar ook hier bestaat een uitzondering op, wanneer het zakelijke karakter het feestelijke karakter overstemt (bijvoorbeeld in het geval van een borrel met uw klanten) hoeft u de totale kosten niet te splitsen in zakelijke en consumptieve kosten. De consumpties zijn dan onbelast.

 

Indien naar aanleiding van een teambuildingsactiviteit, zoals bijvoorbeeld paintballen, de samenwerking van het team geanalyseerd wordt en geprojecteerd wordt op de strategie van uw onderneming of instelling zou in theorie ook sprake kunnen zijn van een zakelijk karakter. Wanneer uw onderneming of instelling aan kan tonen dat het zakelijk karakter overheerst, geldt een gerichte vrijstelling.

 

Qua consumpties gelden dezelfde maatregelen als met feesten; wanneer het zakelijke karakter overheerst zijn de uitgaven onbelast, overheerst het feestelijke karakter dan moeten ze als loon worden beschouwd, of in de forfaitaire ruimte worden ondergebracht.

 

Hèt EvenementenTeam denkt graag met u mee! Vraag ons naar de mogelijkheden via het telefoonnummer 085-25 00 655 of via info@evenemententeam.nl.